Simon Zoltán - Magamról

Üdvözöllek!

1982-ben születtem. Heves megyében, Horton nevelkedtem. Falusi gyerekként korán kapcsolatba kerültem a természettel. Már kiskoromban imádtam a szabadban lenni, édesapámmal horgászni, vagy csak barangolni a határban és figyelni az állatokat.
Azonban a vidéki életnek nemcsak ezen kellemes része jutott nekem, nyaranta paradicsom, uborka és dinnye nagyüzemi termesztésével foglalkoztunk.
Általános iskolában elfoglaltságaim tovább bővültek, aktívan kezdtem sportolni a Hatvani Tae kwon-do klubban. Ezt a küzdősportot 8 évig űztem verseny szinten. Eredményeim: egyszeres Európa Bajnok, hatszoros Magyar Bajnok vagyok, továbbá van még 2 db 2. és 3db 3. helyezésem országos versenyeken és egy 5. helyem Európa Bajnokságon. Ezek az eredmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy két ízben megkapjam a Heves megye Jó Tanulója Jó Sportolója kitüntetést, egyszer általános iskolában egyszer pedig gimnáziumban.
Gimnázium után következett a BME Villamosmérnöki kara. Ekkor a versenyszerű küzdősporttal már felhagytam és edzéseket tartottam nyílt stílusban az egyetem befejezéséig. 
Emellett hosszútávfutásba kezdtem és itt is belekóstoltam a versenyek hangulatába egy kicsit.

Összesen 4 évig voltam aktív hosszútávfutó, ez idő alatt egyszer teljesítettem a Budapest Maratont, kétszer a Nike félmaratont és háromszor a Kékes Csúcsfutást. 
A fotózás nálam a vadvilág szeretetéből és csodálatából ered. A természet szépségeinek megörökítése leírhatatlan örömet okoz.
2004-ben vettem először kezembe fotómasinát alkotási céllal. Ez egy kis kompakt digitális fényképezőgép volt. Segítségével - autodidakta módon - sikerült elsajátítanom az alapokat. Majd megvettem az első DSLR (digitális tükörreflexes) gépemet. Ezzel már nagyobb alkotási szabadságot kaptam. Az analóg fotózást is kipróbáltam, ám anyagi okok miatt úgy döntöttem, maradok a digitális technikánál. A megfelelő objektívek és egyéb kiegészítők kiválasztása és beszerzése nem egyszerű feladat. A vágyaknak tulajdonképpen csak az anyagi korlátok szabnak határt.
Éveken keresztül az elhivatott természetfotózás mellett csak családi eseményeket örökítettem meg. Néhány évvel ezelőtt, egy szerencsés véletlen folytán, belekóstoltam az esküvői fotózásba. 
Jelenleg villamosmérnökként dolgozom Budapesten, itt is élek. Hétvégente ha tehetjük a gyerkőcökkel a szabadba megyünk a rohanó városból,

hogy minél többet tudjak megmutatni nekik is azokból a csodákból, amiket jómagam már megismerhettem.
Munkám első értékes elismerése, hogy a 2007-ben kiírt Bayer Hungária természetvédelmi fotópályázaton, "Kötéltáncos" című képemmel elnyertem a pályázat "Természet" kategóriájának első helyezését. Azóta számos pályázaton végeztek fotóim előkelő helyen, ezekről és más fotós eredményeimről az "Elismerések" link alatt található bővebb információ.


Simon Zoltán

Simon Zoltán